14.019-Landgoed-Mattemburgh-©-Joris-Hoogstede-4X0A0861.jpg

Wintergroen

Over een paar weken is het weer zover en zal beheerder Klaas Koopmans de unieke kuipplantencollectie van Landgoed Mattemburgh weer onderbrengen in de in 2018 gerealiseerde wintertuin op het landgoed. In maart van dit jaar had ik als een van de architecten van dit gebouw gelegenheid om een kijkje te nemen in de wintertuin om te zien hoe goed het gebouw functioneert.

Ten tijde van het ontwerpproces van dit unieke gebouw waren vooraf geen harde specificaties afgegeven ten aanzien van de grootte van het gebouw en het klimaat. Op basis van een inventarisatie van de kuipplantencollectie met diameters en hoogten en theoretische uitgangspunten over het gewenste klimaat zoals luchtvochtigheid en luchtstroomprincipes is in het ontwerpproces met de betrokkenen en citrus-expert Ben Buynsters zo goed mogelijk ingeschat hoe groot het gebouw zou moeten zijn en hoe het zou moeten functioneren.

Als je dan ziet hoe prachtig de volledige collectie overwintert in de wintertuin en je van de betrokkenen hoort dat het gebouw heel goed functioneert dan kun je als architect niet anders dan trots zijn dat je deel hebt mogen uitmaken van het projectteam dat voor deze waardevolle horticulturele historie een plek om te overwinteren heeft gecreëerd.