18.15-Woonhuis-A-©-Joris-Hoogstede-IMG_20190827_200835.jpg

Licht-donker, vlak-verdiept

Als het gaat om metselwerk zijn kleur, afmeting en vormsoort van de toe te passen steen natuurlijk van grote betekenis voor het eindresultaat van een ontwerp. Maar zonder specie en voeg vormen de bakstenen bij ’traditioneel’ metselwerk niet een geheel dat zich laat omschrijven als muur.

Net als bij de steenkeuze zijn er ook ten aanzien van voegwerk veel verschillende opties. Wel of geen voegen? Of misschien alleen de (horizontale) lintvoegen zonder de (verticale) stootvoegen? Hoe dik (of dun) worden de voegen uitgevoerd? Worden de stenen gemetseld met een specie die nog met een voegmortel afgewerkt wordt of wordt gekozen voor een doorgestreken voeg, waarbij de metselmortel ook tevens de afgewerkte voeg is? Welke kleur mortel wordt toegepast en als er nog nagevoegd wordt, wat is dan het type voeg? Platvol, verdiept, geknipt of een van de andere varianten?

De invloed van de voeg op de verschijningsvorm en uitstraling van het totale metselwerk is niet gering. Daarom laat ik in overleg met de aannemer liefst een paar monsters opzetten, zo ook bij de nieuwbouw in Veldhoven waar ik einde van de dag samen met de opdrachtgever naar heb gekeken. De aannemer had vier monsters opgezet, twee, links te zien, waarbij de voeg zo’n 3mm verdiept aangebracht is en twee, rechts te zien waarbij de steen net vrij gevoegd is. En van elke voegtype ook steeds een donker antracietkleur, boven zichtbaar, en een antracietkleur, onder zichtbaar. En hoewel de verschillen klein lijken, is het effect wel degelijk zichtbaar. 

Na een rondje over de bouw uiteindelijk samen de knoop doorgehakt. Welke het geworden is? Dat houden we nog even geheim… Maar zowel opdrachtgevers als architect zijn het er over eens dat het de juiste keuze is.