17.21-Tekeningen-WP_20180816_19_44_40_Pro.jpg

‘Kijk, die architect snapt het tenminste…’

Fijne complimenten van de heren aannemers richting de opdrachtgever over de set tekeningen die ik gemaakt heb voor de uitbreiding van een woonhuis.
Tegelijkertijd de bevestiging van mijn overtuiging dat tekeningen niet alleen overzichtelijk en leesbaar moeten zijn, maar als set ook uitgebreide en complete informatie moeten bevatten ten aanzien van materialen, verwerkingen en dergelijke. Nadenken over hoe iets gemaakt kan worden en elke dag blijven leren van (en aan!) de praktijk op de bouwplaats.
In mijn ogen blijft een investering in goed en compleet tekenwerk essentieel als je als architect een bepaald beeld en kwaliteit nastreeft waarbij het niet alleen over de architectuur gaat, maar ook over zaken als constructie, installatietechniek e.d. Immers, als je met een uitbreiding van een woonhuis de woonkamer vergroot moet je als ontwerper vind ik ook nadenken over de consequenties voor bijvoorbeeld de ventilatiecapaciteit en of daarvoor benodigde roostercapaciteit wel beschikbaar is en past in je detaillering.

Nu is het aan de (onder-)aannemers om de kwaliteit van de getekende theorie in de praktijk waar te maken. Wordt vervolgd…