Woonhuis vdK-S  |  Waalre

Aan de rand van het dorp Waalre is een voormalige bedrijfslocatie op een kruising van de Molenstraat herontwikkeld tot een drietal woonkavels. Voor het hoekkavel maakte ik in opdracht van een particuliere opdrachtgever een ontwerp voor een vrijstaande woning met bijgebouwen. Uitdaging bij de totstandkoming van het ontwerp was om het woonprogramma onder te brengen binnen de toegestane kaders van het bestemmingsplan. Met name het maximale oppervlak en goothoogte van het hoofdgebouw was daarin bepalend. De oplossing is gevonden door een deel van de woonfunctie onder te brengen in een laag volume als uitbouw van de woonruimte naast het hoofdgebouw.

De configuratie van de gebouwvolumes (hoofdgebouw, uitbouw van de woonruimte en aangebouwd bijgebouw met garage) is zodanig op het perceel gepositioneerd dat een heldere indeling van de woning ontstaat. De oprit en woningentree zijn gesitueerd aan de noordoostzijde en de woonkamer en leefkeuken kijken door middel van grote puien uit op de zongeoriënteerde tuin aan de zuidzijde.

Doordat de keuken en zithoek ten opzichte van elkaar verschoven zijn ontstaat een diagonaliteit in de plattegrond die een sterk ruimtelijk effect geeft, een werkkamer/tv-kamer/hobbyruimte is door middel van een schuifdeur af te sluiten van de leefkeuken.

Door op diverse plekken in de plattegrond nissen op te nemen ontstaan hoekjes die een speels karakter aan de ruimten geven en praktisch gebruikt kunnen worden voor bergruimte.

Op de verdieping zijn twee slaapkamers, een wasruimte en hobbyruimte gesitueerd. De badkamer bevindt zich en-suite aan de master bedroom. Via een vlizotrap is een bergzolder boven een deel van de verdieping bereikbaar.

De gevels zijn uitgevoerd in baksteen voorzien van een lichte wit-grijze keim. Daardoor ontstaat een wat klassieke uitstraling van het metselwerk waarbij de textuur van de bakstenen subtiel zichtbaar blijft, met behoud van details als rollagen en verkenningen ten behoeve van de niet functionele schoorstenen. Voor de kozijnen is gekozen voor de SL38-serie van Reynaers voorzien van een antraciet-zwarte structuurlak. De SL38-serie kenmerkt zich door een slanke profilering die doet denken aan de vroegere stalen kozijnen. De dakkapellen en muurafdekkers zijn uitgevoerd in geprepatineerd zink en de houten gevelbekleding is verduurzaamd Fraké hout voorzien van een speciale beits zodat het hout op een egale natuurlijke wijze kan vergrijzen zonder dat er grote verschillen als gevolg van beschaduwing ontstaan.

projectlocatie
Waalre  |  Noord-Brabant

opdrachtgever
particulier

ontwerp & realisatie
2016-2018

projectcoördinatie
Villapool Nederland B.V.

aannemer
Aannemersbedrijf HAEX B.V.

constructief adviseur
HK Statica

error: Content is protected !!