Woonhuis S-vdH  |  Veldhoven

Aan het Blauwven in de wijk De Kelen heeft de gemeente Veldhoven een 20-tal kavels voor zelfbouw uitgegeven. Voor één van deze kavels heeft Hoogstede Architectuur een ontwerp gemaakt voor een eigentijdse vrijstaande woning.

De afmetingen en bijzondere vorm van het kavel vormden uitdagingen ten aanzien van de positionering van het huis op de kavel. Na een bezonningstudie is samen met de opdrachtgever gekozen om de woning evenwijdig aan de straat te plaatsen. Op die manier blijft zoveel mogelijk ruimte achter het huis over als tuin.

De woning is ontworpen als een heldere hoofdmassa van twee verdiepingen met een ruime hoge zolderverdieping onder het zadeldak. Rechtsachter is een aanbouw van één laag op de begane grond geplaatst. Hierin bevinden zich de leefkeuken, bijkeuken en berging. De laatste twee ruimten zijn om te vormen tot slaapkamer en badkamer wanneer dit in het kader van levensloopbestendigheid wenselijk is.

De plattegrond van de begane grond is vormgegeven met de verschillende functies (zitten/koken/eten/werken) versprongen ten opzichte van elkaar geplaatst. Zo ontstaat een open structuur waarin alle functies met elkaar in verbinding staan en toch eigen ruimtelijke kwaliteit hebben, mede door steeds wisselende zichten op de tuin rondom het huis.

Vanuit de entreehal gaat een ruime trap naar de verdieping. Daar bevinden zich twee slaapkamers en een badkamer die en-suite geplaatst is aan de grootste van de twee slaapkamers. Een open trap leidt naar de tweede verdieping waar een derde grote slaapkamer met eigen wasgelegenheid gelegen is. Het constructief benodigde dakspant is uitgevoerd als houten spant zodat de constructie als interieurelement zichtbaar blijft. Het grote volledig te openen raam geeft een vrij uitzicht naar buiten doordat de woningen verspringend ten opzichte van elkaar gepositioneerd zijn.

De gevelopeningen zijn diep in de baksteen gevels geplaatst. Zo ontstaan duidelijke uitsneden uit de hoofdmassa. Daarbij is de entree verbijzonderd door een snede over twee verdiepingen en een luifel bij de voordeur.

De gevels bestaan uit een wildverband metselwerk in een rood-bruine handvorm baksteen met een antracietkleurige terugliggende voeg. De aanbouw wordt aan de achterzijde uitgevoerd in gevelpleisterwerk. Het hellend dak is voorzien van vlakke keramische dakpannen en heeft geen dakoverstekken zodat de heldere hoofdvorm versterkt wordt. Het platte dak wordt voorbereid op de plaatsing van een sedumdak opdat vanuit de slaapkamers het uitzicht op het platte dak groen is en regenwater vertraagd aan het gescheiden rioolsysteem afgegeven kan worden.

De aluminium kozijnen zijn voorzien van drie-laags beglazing. Daarmee wordt niet alleen een hogere isolatiewaarde gehaald, maar wordt ook koudeval als gevolg van de lage-temperatuur vloerverwarming bij het glas voorkomen. Daarnaast biedt het drie-laags glas extra geluidisolatie in verband met het vliegverkeer van het nabijgelegen Eindhoven Airport.

Een warmtepomp met gesloten bodembron voorziet in verwarming en koeling van de woning. Het ventilatiesysteem met warmteterugwinning (WTW) zorgt voor ventilatie in alle ruimten waarbij de schil van de woning zo kierdicht mogelijk uitgevoerd wordt om het rendement van het ventilatiesysteem zo hoog mogelijk te houden. Door de hoogwaardige isolatie van de woning, het drie-laags glas en relatief compacte installatie-opzet scoort de woning goed op het gebied van energiezuinigheid en worden de BENG-eisen zonder problemen ruim gehaald.

projectlocatie
Veldhoven  |  Noord-Brabant

opdrachtgever
particulier

ontwerp & realisatie
2020-2021

aannemer
Broeren|Das Bouwbedrijf B.V.

constructief adviseur
HK Statica