Woonhuis A-S  |  Veldhoven

Aan de Strijpsebaan in Veldhoven was eind 2018 nog één kavel beschikbaar voor zelfbouw. De opdrachtgevers vroegen om een moderne woning met een eigentijdse architectuur die zich onderscheidde van de andere woningen in de straat.

De woning bestaat uit twee duidelijk herkenbare delen. De hoofdbouw, het voorste deel dat naar de straat gericht is, bestaat uit 2 lagen met kap en is uitgevoerd met een donkere roodbruine baksteen. Aan de achterzijde van de woning is een 1-laagse aanbouw gerealiseerd die uitgevoerd is in stucwerk en uitsteekt aan beide zijden van de hoofdbouw. Bijna alle woonfuncties zijn ondergebracht in het hoofdvolume van de woning. In de aanbouw aan de achterzijde bevindt zich de zithoek met binnenhaard en een overdekte buitenruimte met buitenhaard. De haarden zijn ondergebracht in het schoorsteenelement aan de achterzijde van de woning. Om de hoogte en het verticale karakter van de woning ook aan de straatzijde te versterken is ook daar een schoorsteenelement toegepast.

Door de zithoek, eethoek en keuken verspringend ten opzichte van elkaar te plaatsen ontstaat een diagonaal in de plattegrond met een sterk ruimtelijk effect. Elke ruimte heeft zijn eigen plek in de plattegrond, maar staat tegelijk met de aangrenzende ruimten in een open verbinding. Zithoek, eethoek, keuken en werkkamer zijn daarmee geen woonfuncties in separate kamers, maar vormen een sequentie van ruimten met elk hun eigen sfeer en identiteit.

Op de verdiepingen bevinden zich de privévertrekken zoals slaap- en badkamers. De slaapkamers op de tweede verdieping onderscheiden zich door hun vrije hoogte onder de kap.

De entree van de woning kenmerkt zich door een hoge glazen gevelpui waarachter zich een vide bevindt. De rechte met hout beklede steektrap en het ‘bruggetje’ door de vide vormen verbindende elementen die het karakter van de vide versterken. Boven het trapgat op de tweede verdieping zijn in het dak twee dakvensters geplaatst. Doordat de trap naar de tweede verdieping vormgegeven is als een open trap dringt het licht van de dakvensters tot de entreehal op de begane grond.

Om vanuit de leefruimten zoveel mogelijk relatie met de achtertuin te houden zijn de zit- en eethoek voorzien van grote glazen puien waarin ook een schuifpui is opgenomen. Omdat deze glasvlakken op het zuiden gericht zijn, is aandacht voor zonwering noodzakelijk om oververhitting te voorkomen. De overdekte buitenruimte en de dakoverstek bij de zithoek werken als een vaste zonwering. In aanvulling daarop is het drielaags glas van de woning zonwerend uitgevoerd.

De PV-panelen die samen met de warmtepomp bijdragen aan de energieprestatie zijn geplaatst op het platdak van de aanbouw zodat de uitstraling van de vlakke keramische dakpannen intact kon blijven.

projectlocatie
Veldhoven  |  Noord-Brabant

opdrachtgever
particulier

ontwerp & realisatie
2018-2019

projectcoördinatie
Villapool Nederland B.V.

aannemer
Aannemersbedrijf HAEX B.V.

constructief adviseur
HK Statica

error: Content is protected !!