Nul-energie woonhuis DG |  Diessen

Voor een particuliere opdrachtgever die op een prachtige locatie in het Brabantse buitengebied een Ruimte-voor-Ruimte-perceel heeft verworven heb ik een ontwerp gemaakt voor hun vrijstaande woonhuis. De opdrachtgevers hebben binnen de kaders van het budget een hoge ambitie uitgesproken ten aanzien van energiezuinigheid en duurzaamheid.

In de directe omgeving van de locatie zijn meerdere traditionele langgevelboerderijen gelegen. Deze zijn voorzien van een zadeldak op het hoofdvolume en een typische ‘afhang’ aan de achterzijde, een laag gedeelte van de boerderij met een flauwe dakhelling waarin veelal ondergeschikte functies uit het boerderijprogramma ondergebracht zijn.
De lange gevels, evenwijdig aan de weg, de eenvoudige kapvorm, de typische afhang maken en een duidelijke geleding maken van de langgevelboerderij een herkenbaar type gebouw in het landschap.

Het ontwerp van deze vrijstaande woning borduurt met een vrije interpretatie van deze karakteristieke elementen voort op de traditie: de vorm van het hoofdvolume is eenvoudig en langgerekt opgezet en voorzien van een zadeldak. Vanaf de zijkanten en achterzijde van de woning is duidelijk het tweede volume , geïnspireerd op de afhang, zichtbaar. Dit volume met lage dakhelling steekt aan weerszijden van het hoofdgebouw voorbij de zijgevels en krijgt daar vorm in een overdekt terras aan de ene zijde en een carport met buitenberging aan de andere zijde.

De woning wordt geheel uitgevoerd in houtskeletbouw en gebouwd op een lichte Hectar funderingsvloer voorzien van staalvezelbeton. De gevels worden bekleed met houten geveldelen in 3 verschillende breedten in een open-gevelsysteem waarbij de houten delen met een naad van +/- 7mm los van elkaar zijn geplaatst. De daken worden opgebouwd uit Isovlas gordingelementen en bij het hoge dak gedekt met keramische pannen en ter plaatse van het lage dak met een aluminium felsdak. De verschillende dakafwerkingen geven tevens uitdrukking aan de verschillende gebouwdelen.
De hoogwaardig isolerende kozijnen zijn gemaakt van aluminium, uitgevoerd in een metallic structuurlak en voorzien van triple-beglazing en zwarte kunststof afstandhouders. Door de kozijnen op deze wijze uit te voeren en door ze in het hart van de gevelisolatiedikte en met aanvullende luchtdichtingen in te bouwen, worden warmteverliezen en luchtlekken tot een minimum beperkt. Om te voorkomen dat de woning in de zomer al te zeer opwarmt door de vroege lage ochtendzon worden de gevelopeningen op de oostzijde voorzien van zonwering.

De geplande start van de bouw is najaar 2020. Meer updates over de bouw zullen uiteraard volgen!

Heeft u vragen over dit project, neem dan gerust contact op via de contact-pagina.

projectlocatie
Diessen  |  Noord-Brabant

opdrachtgever
particulier

ontwerp & realisatie
2018-2020

aannemer
Remmers Bouwgroep B.V.

constructief adviseur
Adviesbureau Tielemans Bouwconstructies B.V.

error: Content is protected !!