20.09_Nieuwbouw_woonhuis_Veldhoven_©_Joris_Hoogstede_Architectuur-PXL_20210315_122835391.jpg

Draaien aan energie-ontwerp-knoppen…

Zelf aan de knoppen kunnen draaien als het gaat om de energieprestatie van een woning beschouw ik als een meerwaarde voor mij als ontwerper in het ontwerpproces, maar zeker ook voor mijn opdrachtgevers in het bewustzijn bij te maken ontwerp- en materiaalkeuzen.

Voorheen maakte ik daarom ook zoveel mogelijk zelf de EPG-berekeningen bij mijn ontwerpprojecten. Nu per 1 januari de BENG de nieuwe norm is, was het tijd voor een opfriscursus van BuildingLabel: ‘Energie Prestatie berekeningen voor ontwerpers.’ Geheel en al in stijl met de tijdgeest vond die volledig online plaats en zat ik samen met nog 15 andere deelnemers in het virtuele klaslokaal.

Maar je kunt nog zoveel theoretische kennis tot je nemen, het gaat om het toepassen (en oefenen) in de praktijk. Daarom prijs ik mezelf gelukkig dat ik net op dit moment het VO afgerond heb voor een vrijstaande woning. Die heb ik meteen in de UNIEC3 software ingevoerd. Dat viel nog niet mee als het gaat om de hoeveelheid in te voeren informatie, maar viel wel mee ten aanzien van de uitkomst van de BENG-scores. Ontwerpintuïtie en -ervaring bewezen wederom hun waarde.

Door het draaien aan de knoppen zie ik weer direct wat de bijdrage van ontwerp- en materiaalkeuzen is en kan ik mijn opdrachtgevers ook met BENG weer inhoudelijk adviseren.