Woonhuis H-vdB  |  Heeswijk Dinther

Een jong gezin kocht in 2021 een voormalige boerderijwoning in de dorpskern van Heeswijk-Dinther. Oorspronkelijk gebouwd eind 19e eeuw is de woning in de tijd meermaals verbouwd en uitgebreid. Met name bij de verbouwing in de jaren ’70 gingen daarbij alle originele details verloren. Mede door de toevoeging van dakoverstekken kreeg de oorspronkelijke karakteristieke dorpse woning een geheel andere uitstraling. En door de plaatsing van een nieuw spouwblad voor de originele gevel werden ook alle originele metselwerk details aan het zicht onttrokken.

Bij de laatste verbouwing door de vorige eigenaren werd een platte aanbouw aan de achterzijde toegevoegd aan de oorspronkelijke hoofdmassa.

Op de verdieping was alleen verblijfsruimte boven het woongedeelte aan de voorzijde aanwezig en de verdieping boven de originele aanbouw was niet in gebruik en slechts bereikbaar via een vlizotrap.

Het nieuwe ontwerp gaat uit van een aantal ingrepen waarmee enerzijds de functionaliteit van de plattegronden verbeterd en uitgebreid wordt en anderzijds de woning weer meer het dorpse karakter van weleer terug zou krijgen.

Op de begane grond wordt de indeling op een aantal plekken gewijzigd. In de oude aanbouw is een nieuwe ruime leefkeuken met kookeiland gecreëerd. Een groot raam aan de voorzijde geeft zicht op het voorerf en te openen gevelpuien creëren een mooie open verbinding naar de achtertuin.

De bestaande trap in de entreehal was stijl en smal. Een een nieuwe trap met bordes die uitkomt in de leefkeuken leidt naar een overloop die als een brug in de vide onder de kap van de leefkeuken is geplaatst. In de entreehal ontstaat zo ruimte voor een toilet en plek om bijvoorbeeld een kinderwagen neer te zetten.

De hellende daken van het hoofd- en bijgebouw zijn compleet vernieuwd waarbij het asbesthoudende dakbeschot gesaneerd en vervangen is door een goed isolerende dakplaat. Een nieuwe dakopbouw op de aanbouw aan de achterzijde biedt ruimte voor een ruime ouderslaapkamer, bijbehorende badkamer en techniek- en bergruimte. Door deze kap een overstek aan de tuinzijde te geven kon het volume van de dakopbouw gemaximaliseerd worden en ontstaat op de begane grond een overdekte achterom. Een groot raam in de topgevel geeft vanuit het bed een mooi zicht op de tuin en de grote boom daarin en dakvensters brengen licht in de slaapkamer, de badkamer en trapvide.

Het metselwerk van de woning wordt hersteld waar nodig en daarna gekeimd in een licht witgrijze kleur. Tezamen met de blauw gesmoorde holle keramische dakpannen en de zinken goten ontstaat zo een rustig en karaktervol gevelbeeld. Houten gevelbekleding bij de voordeur en lamellen bij het grote keukenraam vormen accenten in de gevel. Aan de achterzijde worden de nieuwe dakopbouw en de bestaande aanbouw bekleed met verticale houten geveldelen. Zo ontstaat in de gevelafwerking een gelaagdheid die laat zien wat de originele woning was en wat de latere toevoeging is.

projectlocatie
Heeswijk Dinther  |  Noord-Brabant

opdrachtgever
particulier

constructief adviseur
Gerard van Zutphen

ontwerp & realisatie
2021 –