Tuinpoort Landgoed Mattemburgh  |  Hoogerheide

Een zeer karakteristiek en waardevol onderdeel van het ensemble van Landgoed Mattemburgh is de ommuurde moestuin die tegen de orangerie gebouwd is. Een monumentale in rode baksteen opgetrokken tuinmuur omsluit de moestuin met daarin de unieke groenten- en kruidenbedden, de kas voor de kweek van de eenjarigen voor de bloembedden en het leifruit dat op witte houten rekken tegen de binnenzijde van de muur groeit.

De originele tuinmuur had drie toegangen, een hoofdpoort aan de noordzijde naar de villa en tuinmanswoning, een informele poort aan de westzijde en een toegang vanuit de oude orangerie. Met de uitbreiding van de orangerie door middel van de nieuwe restaurantvleugel in de ommuurde tuin ontstond ook de wens tot een nieuwe doorgang aan de oostzijde ten behoeve van leveranciers voor de restaurantfunctie. De bestaande poorten zijn hiervoor niet geschikt vanwege hun afmetingen en door de nieuwe poort aan de oostzijde te creëren kunnen de leveringen dicht bij de Antwerpsestraatweg en buiten het zicht van de bezoekers van het landgoed plaatsvinden.

De nieuwe tuinpoort is door ons beschouwd als een onderdeel van de nieuwe bouwkundige en architectonische laag die in 2017-2018 aan de rijke historie van het landgoed is toegevoegd. Daarom is ervoor gekozen om de tuinpoort in de vormgeving, materiaal- en kleurgebruik hetzelfde uit te voeren als de overige toevoegingen aan het landgoed die zijn gerealiseerd. Bij de esthetische inpassing van de poort in de bestaande tuinmuur is de karakteristieke schuine rollaag boven op de tuinmuur als lijn doorgezet in gezet aluminium bovenregel van het portaal. De grepen van de poort zijn uit de verticale lamellen gespaard zodat er geen aanvullend zichtbaar deurbeslag op de poort gemonteerd hoefde te worden. Door middel van electronisch geregelde toegang kunnen leveranciers zelfstandig laden en lossen.

projectlocatie
Landgoed Mattemburgh
Hoogerheide | Noord-Brabant

opdrachtgever
Brabants Landschap

ontwerp & realisatie
2014-2018

projectsamenwerking
KOENVANHEESWIJKarchitecten

aannemer
De Kok Bouwgroep B.V.

constructief adviseur
Vervest Constructief Ontwerp & Advies B.V.